Mine aner

Mine 4 bedsteforældre bringer hver deres historie.

 

Min farfars slægt med navnet Smidth har en tid på Sjælland, derefter Corselitze på Falster, for at ende hos klejnsmed Jens Andersen i Vejle. Sidegrenene fører til fiskere i Vejle, byfogeden Beck i Middelfart med de 18 børn og videre til slægten From, hollænderen på Højbygård i Tågerup sogn som kom fra, en fyrværker ved Det kgl. Artilleri og hans datter skuespillerinden, som måtte drage til Norge for at komme til scenen, og en drager i Slagelse.
  Min farmors slægt starter i København. I den fædrene linje er vejen kort, idet Jyllinge er oprindelsessted. I kvindelinjen (som bringer navnet Gredsted med) bringes vi til Odense og senere Bogense. Her var der to, som hed Hans Hansen og for at adskille dem, fik de hver et tilnavn efter fødested. Da min tiptipoldefar kom fra Gredsted ved Gredstedbro, blev det hans tilnavn og alle efterfølgendes dåbsnavn. Kvindelinjerne fører til en købmand i Bogense, en brødbager Hessel i København med forbindelse til kartoffeltyskerne i Frederiks, og en handskemager i København.
Min morfars slægt kommer også fra Odense, med en spillelysten smørgros-serer, som efter familielegenden tabte Hunderupgård i spil. I Odense er også en traktør på Fuglesanghuset, samt klubværten Niels Hansen født i Vindinge nær Svendborg, som er ældste kendte sted i denne gren. Sidelinjerne har grene til en skrædder Faber i Assens og videre til Nybroe slægten i Ansager. Hjerndrupgård og slægterne Juhl og Küster med forbindelse til det sønderjyske danner også en stor gruppe.
  Min mormors slægt kommer fra Kalundborg- egnen. Her boede de i Vollerup Tranemose. I 1907 blev det slægtens navn, Thranemose. De var husmænd og daglejere gennem flere generationer i Årby, Rørby, Røsnæs og Raklev sogne. Sidelinjerne er i samme område, men går også via smeden i Store Granløse. Endelig er der en sidelinje til Jægerspris slot, med Grevinde Danners stuepige og slægterne Vexøe og Flodin, samt en stor gruppe husmænd og andre småkårsfolk.
Men du kan se dem alle sammen på den cirkelformede anetavle